Bъpxoвният ĸacaциoнeн cъд потвърди окончателно oпpaвдaтeлнитe пpиcъди нa двaмa eлeĸтpoмoнтьopи в

...
Bъpxoвният ĸacaциoнeн cъд потвърди окончателно oпpaвдaтeлнитe пpиcъди нa двaмa eлeĸтpoмoнтьopи в
Коментари Харесай

След близо 10 г. съдебна сага: Оправдаха монтьори от ЧЕЗ за убито от ток 10-годишно момче

Bъpxoвният ĸacaциoнeн cъд потвърди дефинитивно oпpaвдaтeлнитe пpиcъди нa двaмa eлeĸтpoмoнтьopи в ЧEЗ, подсъдими зa cмъpттa нa дeтe преди близо 10 години.
Още по темата
10-годишният Ангел Капсъзов умря на 19 май 2013 година, откакто разкъсан кабел от електрически дирек на учебната спортна площадка в гоцеделческото село Копривлен. Кабелът е бил разкъсан, заради остаряла, а тук-там и изчезнала изолираност.

Прокуратурата повдигна обвинявания против двама ел. монтьори в " ЧЕЗ Разпределение България " - Спирия Пелтеков и Михаил Витанов, по тази причина, че заради немарливо осъществяване на активност, представляваща източник на нараснала заплаха, по несъобразителност са предизвикали гибелта на дребния Ангел.

На 7 март 2013 година двамата обвинени са направили периодически обход-оглед на въздушната линия-ниско напрежение в региона на Трафопост 5 в село Копривлен. Проводниците от трафопоста до учебното заведение са били с остаряла и негодна изолираност, несъответстваща на условията. Изолацията била прегоряла от атмосферните въздействия, мощно напукана по цялото продължение на проводниците, а тук-там даже липсвала.

Въпреки това, двамата монтьори освен, че не са открили действителното положение на проводниците, само че и вписали в формирания протокол за обход , че проводници в негодна изолираност няма.

Пелтеков и Витанов не са записали по открития ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод, не са уведомили неотложно директния си началник за зародилата обстановка, за която има основателни аргументи да считат, че съставлява сериозна и непосредствена заплаха за сигурността и здравето.

На 22 април, във връзка спешни повикване за нередности в същото оборудване в село Копривлен, двамата обвинени още веднъж не са записали дефектите и неизправностите на въздушния електропровод и не уведомили директния си началник за негодната изолираност на проводниците, сочещо на нараснала заплаха за здравето и живота. 

Двe инcтaнции - Oкръжният съд в Благоевград и Coфийcĸият aпeлaтивeн cъд пpизнaха cлyжитeлитe нa ЧEЗ зa нeвинни. B Блaгoeвгpaд имa eднo " ocoбeнo мнeниe ", нa пpeдceдaтeля нa cъcтaвa. Така през 2021 година Върховният касационен съд върна дeлoтo зa нoвo пpoизнacянe oт aпeлaтивния cъд.

През август 2022 година Софийският апелативен съд за трети път удостовери оправдателните присъди на чиновниците на ЧЕЗ, като те бяха обжалвани към този момент единствено от околните на умрялото дете. Този път решението на магистратите от въззивната инстанция бе доказано от висшите съдии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР